Loading

Seznámení třetí (a tím i poslední)

V předcházejících dílech jsem vám představil LBS v různých variantách, ale vždy ve víceméně horizontální pozici. Z některých komentářů k prvnímu dílu pak ještě vyvstala otázka, zda je možné LBS použít i ve vertikální poloze. Ta otázka poněkud předběhla naplánovaný čas publikace.

Druhý díl jsem končil „otázkou“ zda vám na obrázku představená smyčka něco konkrétního připomíná, no a pokud ne, že vám to všem vysvětlím. Zde jsem použil úplně stejný obrázek. Jen ve druhém dílu byl označený jako obrázek č. 7 a nyní jako obrázek č. 1.

Takže, pokud vám smyčka na obrázku č. 1 něco připomíná, připomíná vám Distelovu smyčku, viz vpravo obrázek č. 2, dost hojně rozšířenou mezi stromolezci a pokud ne, máte zde vysvětlení.

Mezi Distelovou smyčkou (DS) a LBS, byť jejich uvázání je stejné, jsou dva dost podstatné rozdíly.

Zaprvé, DS se používá jako zdrhovací čili samosvorná smyčka k dočasnému vytvoření pevného bodu na laně, s možností jejího posunu oběma směry. Váže se zpravidla z pomocných šňůr, ideálně pak z takových, které mají vyrobený oplet z kevlaru nebo obdobně teplu odolného materiálu. Osobně ani jiný materiál než kevlar nedoporučuji. Místo kevlaru se můžete také setkat s různými názvy, jako např. „aramid“ nebo „technora“ apod.

Zadruhé, LBS se váže jako kotvicí smyčka a zatěžována je pouze pevná část lana, tedy část, po které se pohybuje lezec. Volný konec lana, ta část, která se použije k uvázání, není v pravém slova smyslu zatěžována lezcem. Slouží jako opora pro pevný konec lana a zajišťuje, že se smyčka neroztáhne do nežádoucího tvaru a velikosti.

Musím však upozornit, že použitím LBS ve vertikálním směru dochází k mírnému oslabení smyčky – okolo 10 %, což, prosím, berte jen jako teoretický údaj. Přesná data nemám, protože jsme ještě nevymysleli způsob jak LBS při trhacích zkouškách ve svislém směru ukotvit. Vždycky došlo k prokluzu a tím ke znehodnocení testu.

Protože nepochybuji, že s DS také začnete experimentovat, věnuji jí ještě několik málo řádků. Pokud DS uvážete a lano vložíte do karabiny tak, jak je to uvedeno na obrázku č. 2, můžete karabinu využít jako „kladku“ k dobírání lana. DS vám ale umožňuje mnohem víc. Umožňuje i krátký sestup po laně při plném zatížení a právě pro tento případ je nanejvýš žádoucí, abyste lano karabinou vedli stejně, jako je to znázorněno na obrázku č. 2. Pro uvedený případ zvedněte ruku s lanem zpod DS a chytněte se lana nad DS tak, že v ruce máte obě části lana a lano procházející karabinou vytvoří ohyb. Tím eliminujete možnou panickou chybu, způsobenou náhlým popojetím DS po nosném laně. Druhou rukou potom začněte shora tlačit na DS, aby začala sjíždět. Proto doporučuji jen tento způsob připojování postroje k DS.

K DS ještě jedno velmi důležité upozornění. Vždy si její účinnost ověřte dřív, než ji naostro v lanové cestě použijete. Vždy odzkoušejte, že smyčka, kterou použijete k vytvoření DS na laně se s lanem snáší, že vám bude dobře držet. DS totiž vyžaduje dost pečlivý přístup a úpravu – utažení závitů okolo lana. Vždy nejdřív přemýšlejte o tom, co to vyvede, když do uděláte. Nikdy naopak!!!

Na obrázku č. 1 je LBS ukončena – zajištěna dvojitým rybářským uzlem. Pokud ale vznikne potřeba zajištění, případně zajištění se, na pádové hraně, je opět možné využít volný konec lana k vytvoření jisticího prvku např. ve formě kluzného dvojitého rybářského uzlu, do kterého vložíte karabinu – spojku a dotáhnete, tak jako je to znázorněno na obrázku č. 3.

Pokud by měl někdo obavu z pevnosti tohoto uzlu v karabině, tak se nemusí nijak zvlášť obávat, protože jeho pevnost je dostatečná. Při trhacích zkouškách byla jako nejmenší naměřena hodnota 22,40 kN[1]).

Samozřejmě, že namísto kluzného dvojitého rybářského uzlu můžete použít kotvicí osmičkové oko, či alpského (horolezeckého) motýlka, ale každé oko zase zvyšuje nároky na délku použitého lana.

A příště třeba něco o dračkách. Dle mého názoru to jsou neprávem opomíjené uzly.

Těším se na vaše názory a podněty.

V úctě k vám všem

Milan Linhart

Instruktor trenér – lektor výškových prací a speleoalpinismu CRAA

[1])       Použité lano Tendon Static 11 mm, výrobcem udaná pevnost lana 40 kN.