Loading

Není žádným tajemstvím, že se raději držím osvědčené kvality, než abych nadšeně tleskal ručičkama z každé novinky. Zejména v poslední době, kdy jsem nabyl dojmu, že výrobci vyrábí pouze to, co vyrábět chtějí, namísto toho, aby vyráběli to, co zákazníci potřebují. A veškeré inovace jsou pak inovací pro inovaci anebo mají prostě usnadnit či zlevnit výrobu (samozřejmě při zachování prodejní ceny…).

Proto mě docela příjemně překvapil kroužek od rokimpajru (Rock Empire – Ring Connect). Po zkušenostech s kroužky pecláckým (Petzl – Ring Open) a singáčským (Singing Rock – Ringo), který má navíc tak malý otvor, že jej skoro ani nejde nikam nasadit, jsem na kroužky tak nějak zanevřel. Tedy jen, dokud nepřišel ON – kroužek od rokimpajru 😀

Kroužek rozebíratelný na dvě části, spojený dvěma imbusy (ke kterým výrobce přidává do balení imbusový klíč), ten už lze dostat tam, kam potřebuji. A navíc certifikovaný jako spojka (EN 362). To jej v mých očích předurčuje k tomu, aby u postrojů nahradil trojúhelníkovou centrální maticovou spojkou (Maillon Delta). Přeci jen při průměru těla 13,5 mm bude šetrnější k hrudním blokantům (které v Deltě dostávají docela čočku). Navíc umožní snadné připojení odsedacích smyček k postoji. A to, co považuji za největší výhodu oproti Deltě, že prostředky do kroužku připojené (hrudní blokant, smyčky) díky absenci vrcholů kroužku nejsou shrnuty do jednoho místa, kde si vzájemně překážejí.

Nevím, zda právě s tímto použitím výrobce počítal, ale jako vedlejší efekt je poměrně efektivní, takže za mě palec nahoru.

Závěrem porovnání pevností kroužků, jak je výrobci udávají na svých webech:
– Rock Empire – 25 kN (www.rockempire.cz/cs/produkt/ring-connect),
– Petzl – 23 kN (www.singingrock.cz/ringo),
– Singing Rock – 20 kN (www.petzl.com/INT/en/Professional/Connectors/RING-OPEN).

Ondřej Belica, 13. 8. 2020
https://www.facebook.com/lezectvi.cz/posts/926019061213773