Loading

Dne 31. 5. 2020 to bylo přesně 17 let, co po dlouhé a těžké nemoci zemřel pan Fernand Petzl, francouzský jeskyňář, vynálezce, inovátor a zakladatel společnosti PETZL.

Narodil se v roce 1913. Již ve 30. letech začal společně s Pierrem Chevalierem podzemí, zejména pak jeskynní systém Dent de Crolles. V té době se ke zmáhání vertikál používaly žebříky a lana. Petzl s Chevallierem se sami vyráběli provazové žebříky a teleskopické stojny. Fernand Petzl, vědom si limitů těchto prostředků, hledal způsoby jak se bezpečně a rychle dostat dál a hlouběji. V roce 1942 začal zkoušet použití nylonových lan. Že se jedná o krok správným směrem, ukázal Fernand Petzl již v roce 1947, kdy vytvořil světový hloubkový rekord. Namísto průniku velkých skupin, což byl při průzkumu jeskyní běžný trend, dával přednost průzkumům v malých družstvech. S jedním takovýmto družstvem o devět let později, v roce 1956 překonal svůj dosavadní světový rekord a při průzkumu jeskyně Gouffre Berger dosáhl hloubky -1.122 m.

Nově posunuté hranice možností lidského zkoumání se vyžádaly nové prostředky. Proto s přáteli při setkání po výpravách v dílně Fernanda Petzla, když někdo zmínil událost na předešlé výpravě, vymýšleli, jak ji řešit, vnikly nápady na pomůcky, které záhy F. Petzl realizoval a zdokonaloval. Vznikla tak první čelovka na světě ZOOM (gumové pásky na nich byly použity z podvazkových pásků, které za účelem použití do čelovek kupovala paní Petzlová v místní galanterii), první samosvorná slaňovací brzda (STOP), první SHUNT, masová výroba kovových blokantů atp.

Zpočátku pan Fernand Petzl vyráběl pouze pro potřebou svou a pro své přátele. Pak pro přátele přátel, kteří výrobky u někoho viděli. Nakonec založil firmu, která začala vyrábět pomůcky pro jeskyňáře, horolezce a záchranáře z celého světa.

Za to si Fernand Petzl zaslouží hluboký obdiv a velký dík.

FERNAND PETZL, 7. 4. 1913 – 31. 5. 2003

Bohužel po smrti pana Fernanda Petzla se společnost PETZL spíše než na kvalitu zaměřila na kvantitu, což se negativně projevilo na mnohých, osvědčených prostředcích 🙁

Ondřej Belica, 31. 5. 2020

Dnes je to přesně 17 let, co po dlouhé a těžké nemoci zemřel pan Fernand Petzl, francouzský jeskyňář, vynálezce,…

Zveřejnil(a) Lezectvi.cz dne Neděle 31. května 2020

CZ – Jste znepokojeni zhoršující se kvalitou výrobků PETZL? Podepište a sdílejte otevřený dopis panu Paulu Petzlovi.ENG…

Zveřejnil(a) Lezectvi.cz dne Úterý 26. května 2020

https://docs.google.com/document/d/1EFrycdWgnMcreq_3E8C7pWugMFoIDnpBo9G9qGgLwb4/edit