Loading

Říká se, že lidi se dělí do dvou skupin – ti, kteří považují dračí smyčku za nebezpečnou a ti, kteří ji umí používat. Jen málokterý uzel dokáže vyvolat tolik sporů, jako právě dračí smyčka (slovensky dračia slučka, anglicky bowline, francouzsky nœud de chaise a rusky беседочный узел).

Neznám nikoho, kdo by někdy neslyšel, že dračí smyčka je zakázaná nebo že použití dračí smyčky je zakázané. V první řadě je nutné si uvědomit, že v našich krajích neexistuje žádný plošný ani úřední zákaz dračí smyčky. Ano, jsou skupiny, kde je vázání či použití dračí smyčky nedoporučené, anebo dračí smyčka nepatří mezi schválené a přípustné uzly, ale to je tak vše (i tak si ji ale v některých těchto skupinách učí vázat).

Dalším faktem je skutečnost, že při nesprávném používání dračí smyčky došlo k nejedné nehodě. První důkladně zdokumentovanou byla nehoda při cvičené rakouské horské služby na Peilsteinu na podzim 1965, kdy došlo úmrtí jednoho ze záchranářů a vážnému zranění dvou dalších. Centrální kotvení totiž tvořil kus lana uvázaný dračí smyčkou kolem stromu. Do lana byla připnuta karabina s lanem, na němž byli cvičící spouštění. Tehdy se ještě nevědělo, že při obvodovém zatížení se dračí smyčka rozjede a rozpadne…

Ano, samostatně uvázaná či nesprávně použitá dračí smyčka může selhat – rozpadnout se:

  • při obvodovém zatížení,
  • vytřesením se při střídavém zatěžování a povolování lana,
  • na nevhodném laně (příliš tvrdém či naopak příliš měkkém nebo kluzkém), ale nikdy se tak nestane, pokud je zajištěna pojistným uzlem. A vázání pojistného uzlu k dračí smyčce je pravidlem číslo jedna!!!

Osvojení si tohoto pravidla – zajišťování dračí smyčky pojistným uzlem umožní použití dračí smyčky, která poskytuje spoustu výhod, které jiné uzel nenabízí. Zejména:

  • rychlé a snadné vázání (lze ji uvázat jednou rukou; na vázání pojistky přijdou ale vhod
    obě),
  • vytvoření nouzového postroje (hrudního z dračí smyčky s „kšandami“, sedacího z trojité
    dračí smyčky, celotělového kombinací obou dvou),
  • snadné rozvazování po sebevětším zatížení,
  • rychlé a jednoduché uvázání do dvou různých kotevních bodů bez potřeby karabin a dalších
    spojovacích prostředků (oba kotevní body pak lze rovnoměrně zatěžovat a ti ve více směrech),
  • přímé navazování i kolem obvodově mohutného kotevního bodu, např. komínové hlavy, skalního bloku, staletého stromu atp. (s volným koncem lana se obejde kotevní bod a v okamžiku, kdy volný konec lana dosáhne pevného konce lana, se na pevné části lana uváže dračí smyčka, odpadá tedy vyměřování a odhadování jako u osmičkového oka),
  • v yosemitské variantě rychlé a snadné vyvazování odřezávaných špalků a rychlé a snadné odvazování zachycených špalků, obojí při postupovém kácení stromů.

Z výše uvedeného je patrné, že dračí smyčka je vynikající uzel. A důkazem toho, že je při správném použití, tedy s pojistným uzlem, bezpečná, je právě tento článek. Možná ne svým obsahem, ale tím, že vůbec vznikl – v posledních dvaceti letech poměrně často kotvím za dračí smyčku.
Ti, kteří jí nevěří, ať ji nevážou a nepoužívají – nikdo je k tomu nenutí. Ale ať nám ostatním kurva nekecají do toho, když ji používáme a nešíří fámy, že je zakázaná, nebo nebezpečná.

Dračí smyčka
Bez pojistného uzlu není spolehlivá při kotvení neboť s kluzkým lanem nebo při střídavé zátěži může selhat. Při obvodovém zatížení se rozpadne.

Kovbojská dračí smyčka
Vlastně špatně uvázaná dračí smyčka (volný konec jde ze smyčky ven) bez pojistného uzlu není spolehlivá při kotvení.

Eskymácká dračí smyčka
Na rozdíl od klasické dračí smyčky je určena k obvodovému zatížení a zatížení za dlouhý konec lana se rozpadá. Bez pojistného uzlu není spolehlivá při kotvení.

Dračí smyčka s pojistným uzlem
Spolehlivý a bezpečný uzel při kotvení. Při obvodové zatížení přestává vypadat elegantně, ale život uživatele neohrozí.

Yosemitská dračí smyčka s pojistným uzlem
Spolehlivý a bezpečný uzel při kotvení. Při obvodové zatížení přestává vypadat elegantně, ale život uživatele neohrozí.

Linhartova dračí smyčka s pojistným uzlem
Spolehlivý a bezpečný uzel při kotvení zatěžovatelný do všech stran.

Dvojitá dračí smyčka
Spolehlivý a bezpečný uzel pro kotvení do více bodu bez nutnosti použití dalších prostředků, oba body jsou zatěžovány rovnoměrně.

Dvojitá dračí smyčka v přepínce
Vynikající uzel do mezikotvení – dva prameny lana v karabině snižují riziko poškození karabinou z dosedacích smyček lezců, jednoduchá nastavitelnost délek obou ok umožňuje jejich zkrácení na minimum, což usnadní přechod i lezcům s krátkými dosedacími smyčkami a hlavně se velmi snadno rozváže i po přelezení značným množství lezců.

Štand horských vůdců
Oblíbené kotvení do dvou bodů pomocí smyčka, na níž je uvázána dvojitá dračí smyčka a zbytek smyčky vede do druhého kotevního bodu, v němž je navázána lodní smyčkou. Smyslem je, že v případě selhání hlavního kotevního bodu se zátěž kyvadlově (bez rázu) přesune do záložního bodu.

A jak jste na tom s dračí smyčkou Vy? Podělte se o své poznatky a zkušenosti v komentářích.

Ondřej Belica, 22. 6. 2020
https://www.facebook.com/lezectvi.cz/posts/888184008330612